Film Odvážní

Nemám rád, když se vyzrazuje ta součástka automobilu – ten spoiler. Takže ani obvykle nečtu recenze na filmy či knihy, dám prostě na doporučení kamarádů a Československé filmové databáze (csfd.cz). Protože je mnoho filmů a málo času (všechny je za život vidět nelze), je potřeba vybírat. Záhy jsem zjistil, že film hodnocený pod 50 % je pro mě nekoukatelný a 60 % je na hraně. V této databázi má americký snímek Odvážní 63 % a je tedy na té pomyslné hranici. Naštěstí mi jej doporučili křesťanští přátelé a dokonce se znovu s námi na něj podívali a mohli jsme pak vést diskuzi – což je jistě, jak mi dáte za pravdu, se zážitkem z kina, jeden z nejlepších způsobů, jak si vychutnat film.

Ale již k samotnému filmu. Film z roku 2011 byl režírován Alexem Kendrickem. Je to jeho čtvrtý film v pořadí a jeho předchozí úspěšný počin můžeme jmenovat např. V jednom ohni (Fireproof, 2008). Alex si zahrál ve filmu hlavní roli – šerifa Adama Mitchela. Celý snímek se točí kolem čtveřice šerifů a jednoho dělníka, kteří řeší drobnosti každodenního života. Jeden šerif je nevěřící a zbytek křesťané. Film ukazuje, co křesťané v západním světě prožívají, že není snadné být dobrý rodič, že práce nás může od dětí velmi rychle vzdálit.

Celý děj začne právě gradovat a ústit jinými cestami, než čekáte (to život mrška občas dělá), když Adamovi umírá asi osmiletá dcera Emily při dopravní nehodě. Začínají s manželkou hovořit o tom, jak lituje všech chvil, kdy s dcerou nebyl – kdy přijel pozdě z práce a nestihl její koncert, když s ní odmítl tancovat na parkovišti, protože se styděl před lidmi... Její smrt má na Adama katarzní účinek, ponoří se tedy do hlubšího studia Bible a vznikne jasná zpráva, poselství od Boha – mají narovnat vztahy se svými dětmi. Přestat se od nich vzdalovat kvůli těžké práci. Být odvážní nejen při honičkách se zločinci, ale i v citech. Adam sepisuje manifest vzorného otce a rád by, aby se pod něj jeho kamarádi-kolegové podepsali. Ještě že mají manželky, které je napomenou, že tohle není jen cár papíru, to musí za rámeček a před tím oni do saka. Slavnostně tedy před pastorem a před celou rodinou všichni slibují věrnost těmto vyšším ideálům.

Lidé ale klopýtají a hřích je vzdaluje od Boha a nejinak je tomu u křesťanů. Touha po penězích vede jejich kolegu Fullera k trestnému činu. Kolegové se musejí rozhodnout, jak se vypořádat s ním, nebo se svým svědomím. U Fullera je to jeden z těch momentů, kdy si řeknete, že je prostě stále snadné podlehnout pokušení, i když už jste léta pokřtěným křesťanem... Myšlenku aktivnějšího otcovství se Adam rozhodne prezentovat ve sboru na Ohláškách. Má dlouhou motivační řeč z které opravdu mrazí v zádech a ztrhává další otce k proměně jejich života.

Jde o příjemný snímek, skvěle natočený, předvádějící křesťanské hodnoty v nelehkých životních příbězích. Doporučuji shlédnutí a na příjemnou debatu s kamarády.

pozn.: na Signálech mám publikovanou delší verzi, než byla otisknuta (redakční krácení)