Třikrát hurá — volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2010 jsou za námi. Konečně skončila ta únavná mašinérie předvolebních podbízivých mítinků, dotovaného piva a párků, spousty zbytečně vytisknutých letáků a všudepřítomných billboardů. Dopadli celkem zajímavě.

Není žádné tajemství, že by někteří křesťané rádi v PSP ČR viděli KDU-ČSL — konzervativní stranu s některými křesťanskými hodnotami a politikou pro rodinu. Žel cesty boží jsou nevyzpytatelné a KDU-ČSL obdržela pouhé 4,39% hlasů. Je to tvrdý políček pro KDU-ČSL, která se od r. 1919, kdy vznikla (resp. Československá strana lidová), zatím pokaždé dostala do PSP ČR. Osobně bych neviděl selhání jen v krizi směrování a cílech strany, ale také faktu, že byla prostě málo vidět. Dost se pohybuji po Ústeckým kraji a jeden plakát na nádraží v Teplicích je opravdu málo. Za celou dobu předvolební mašinérie jsem do ruky dostal desítku letáků ČSSD, pár ODS a SZ a TOP09, ale KDU-ČSL žádné a tak se není čemu divit, že v Ústeckém kraji, kde je Chánov a Janov, dostala Dělnická strana sociální spravedlnosti více hlasů, než KDU-ČSL (největší rozdíl v městech jsem objevil 5% pro DSSS a 0,63% pro KDU-ČSL). Mnoho z těch, kteří volili KDU-ČSL měli i výhradu k předsedovi strany Cyrilovi Svobodovi. Osobně jsem rád, že p. Svoboda vyvodil z toho osobní odpovědnost a chce z postu předsedy strany odstoupit. Konečně nastane čas na změnu. Strana teď bude 4 roky přemýšlet, kde udělala chybu a bude se připravovat na další parlamentní volby.

Strana zelených je strana, která měla 4 mandáty (KDU-ČSL 9) a v těchto volbách byla jasný outsider. Značnou nepopularitu získala s p. Kocábem, který stojí za kontroverzními příručkami pro základní školy: Homofobie v žákovských kolektivech, Sexuální výchova - vybraná témata, Kultura genderově vyváženého vyjadřování. Velké mínusy strana jistě získala prosazováním homoadopcí a výuky o sex. menšinách na školách. Děkuji Bohu, že se tato strana nedostala do PSP ČR.

Překvapením bylo jistě, že se na scénu dostali 2 nové strany: TOP09 a VV (Věci veřejné). TOP09 je sice s předsedou Schwarzenbergem možná v očích lidí důvěryhodná strana (možná proto vyhrála nad ODS v Praze!), ale s panem Kalouskem, který střídá strany (nejen on) jako ponožky, nechová úctu k lidem a jakožto bývalým ministrem financí, který nasekal tak neuvěřitelný dluh státního rozpočtu a měl tu drzost rozesílat lidem složenky s dluhem, nechápu jak mohli dojít k takovému krásnému volebnímu výsledku. Také program je katastrofální, žel asi rozhodují billboardové sliby...

VV jsou v čele s Radkem Johnem jistě vnímána jako nová a nezkažená politická strana. Program mají místy velmi zajímavý (např. snižování počtu úm. potratů podporou rodin, babyboxů apod.) a taktéž písemní slib, že budou oznamovat korupci apod. S těmito body programu ale nelze souhlasit: legalizace prostituce a hazardu, odmítnutí navrácení Katedrály sv. Víta a polností KC a údajně by rádi prosadili časem euthanasii (k čemuž se celkem hrdě hlásí zase ČSSD). Předseda strany John je spoluzodpovědní za zničení života Víta Chaloupky a sedm let lhal manželce o mimomanželském dítěti. Takový proutnící (stejně tak Kocáb, Paroubek a Topolánek) by v politice neměli být. Volební výsledky však ukazují, že je to lidem jedno a že dneska i takový drzouni mohou kandidovat a dokonce vyhrát! Za stranu VV kandidoval i p. Huml, kterému to osobně velmi přeji.

ODS a ČSSD — to jsou dinosauři, kteří se drží jen díky penězům na kampaně a voličovou ztrátou paměti po cca 6 měsících. Nechápu proč je lidi nevyštvali už dřív — změní předsedu a myslí si, že jsou obrozená strana? Taktéž KSČM — tyhle dinosaury asi nikdo nezdolá, i když brzy bude moci volit mladá generace... a nastane konečně větší změna :-)