Už skoro měsíc se chystám na článek o křivém svědectví, už měsíc mi totiž leží na stole noviny s podnětným článkem. Nejdříve však k samotnému přikázání, které jistě každý křesťan zná. Jak by mohlo křivé svědectví člověku ublížit? Proč Bůh dal do Desatera právě toto přikázání? Je potřeba si uvědomit, že křivé svědectví má potenciál zničit život člověka, ale i celé jeho rodiny. Negativní zprávy a pomluvy se šíří rychle a co na plat, že by dotyčný chtěl uvést věc na pravou míru, či dokonce vyhrál soud, už mu tu negativní nálepku nikdo neodpáře (popř. pozitivní zpráva se nedostane ke všem).

Tím zmíněným podnětným článkem je krátký novinový článek v Teplickém deníku z 11. 6. 2010, str. 4, „Znásilnil dívku na záchodě? Soud rok hledá pravdu“, autorem je Monika Procházková. V článku je možné se dočíst, že se 4 roky starý případ odehrál kdesi v chomutovské restauraci. Dnes 26-letý mladík se měl pokusit znásilnit dívku na pánských záchodcích. Ke znásilnění nedošlo, ale dívka údajně prožila trauma. V případu je mnoho nesrovnalostí, nebudu zabíhat do detailů, kdo chce, může si přečíst článek online zde.

Aby bylo jasno, mně nejde o to najít viníka/pravdu, to nechme soudům, pro nás ta podstatná informace zaznívá na úplný závěr: severočeský kriminalista Vladimír Brabec se zabývá hlavně mravnostními delikty, při kterých jsou poškozené mladší 15 let a dle jeho slov, je zhruba polovina vyšetřovaných případů znásilnění výmysl dívky – mají strach z možného těhotenství nebo již zjištěného těhotenství. Nejlepší obrana je útok? A co důsledky? Uvědomují si ty dívky, že touto pomluvou jde zničit celý život? Není tento morální úpadek chybou především výchovy? Není čas se na chvílí zastavit a zamyslet? Znáte se osobně s někým, komu pomluva zničila život?

Napište mi prosím do diskuze vaše podněty, budu rád za každý příspěvek.